Overstapmarkt groeit gestaag maar zeker

De overstapmarkt groeit gestaag: er zijn steeds meer mensen die overstappen van energie. Dankzij vergelijkingssites als Energievergelijker.nl en Verlaagjemaandlasten.nl wordt het inzicht in de energiewereld transparanter gemaakt voor consumenten, wat bijdraagt aan het groeien van het aantal overstappers. Op vergelijkingssites wordt energie vergelijken bijzonder gemakkelijk en inzichtelijk gemaakt.

Keerzijde vergelijkingssites
Vergelijkingssites verhogen dus het inzicht en verlagen de overstapdrempel. Echter zit er ook een keerzijde aan dit verhaal, voornamelijk voor de energieleveranciers: zij moeten enorm inleveren om met een aanbieding in de top vijf van een vergelijkingsmodule terecht te komen.

Energieleveranciers als Oxxio, E.ON en Nuon gaan de concurrentiestrijd aan en proberen zo veel mogelijk nieuwe klanten te strikken door hoge welkomstkortingen en lage energieprijzen aan te bieden. Dit gaat vaak ten koste van de ‘vaste’ klanten: na afloop de overeengekomen contractperiode val je terug op de (vaak veel duurdere) standaardtarieven van een energieleverancier.

Andere energieleveranciers, zoals Greenchoice en grote leveranciers als Essent en Eneco, investeren wel tijd en energie in het vasthouden van bestaande klanten en het blijven optimaliseren van de klantenservice.

Soepel overstappen over hetzelfdeHoewel prijsvechters als Oxxio en E.ON graag de concurrentie aangaan op basis van prijs, scoort Greenchoice weer beter op serviceniveau. Waar je ook voor gaat in een energieleverancier, het overstappen verloopt in beginsel hetzelfde. De energieleveranciers scoren gemiddeld een 8,5 op het gebied van het overstapproces, al met al geen slechte scoren. Dit is een goed signaal naar zij die nog twijfelen over het overstappen naar een andere energieleverancier of denken dat het te veel werk is; het overstappen zelf verloopt over het algemeen soepeltjes.

Comments are currently closed.