LED voor terreinverlichting

Verlichting is eigenlijk overal belangrijk. Je auto of fiets heeft verlichting, om veilig in het verkeer deel te kunnen nemen. En verlichting in je woning kan zorgen voor een gezellige sfeer. Je hebt verschillende lampen in alle stijlen en hiermee kun je de inrichting van je huis versterken. Ook buiten je woning is verlichting belangrijk, je hebt terreinverlichting om je tuin of erf mee te verlichten en ook hier kun je precies je stijl aanhouden door de vele verschillende mogelijkheden die er zijn. En dan is er natuurlijk ook nog de terreinverlichting voor parkeerplaatsen, parken, en straten. Voor al deze soorten terreinverlichting is LED verlichting nu in opkomst. LED heeft zijn voor en nadelen, en het grootste nadeel is waarschijnlijk de vergelijking met spaarlampen, namelijk dat het koud licht is.

LED voor- en nadelen

Aan LEDlampen zitten voor- en nadelen. Echter zijn er in verhouding minder nadelen dan dat er voordelen zijn. Hieronder volgen de belangrijkste voordelen, met daaronder de belangrijkste nadelen. Op basis hiervan is een mening te vormen over LED verlichting.

Voordelen LED

  1. LED is energiezuinig. Veel zuiniger dan gloei- halogeen of natrumlampen. De terugverdientijd  van LED verlichting is bij professioneel gebruik (ten opzichte van de grootverbruikers sodium/natrium en kwik) één tot twee jaar.
  2. Er is niet alleen een koude kleur. LED is tegewoordig ook leverbaar in warmwit of extra warmwit en zijn dus ideaal als sfeerverlichting.
  3. De levensduur van LEDlampen is vele malen hoger dan die van andere lampen. Waar bij gloeilampen het gemiddeld aantal branduren op 1000 staat, geven fabrikanten bij LED vaak een levensduur van 35000 branduren op. Dit zal hoogstwaarschijnlijk niet haalbaar zijn, maar al zou het maar op de helft uitkomen is het nog 17x langer dan de gloeilamp. Een spaarlamp komt ongeveer tussen de 5000 en 10000 uur uit.
  4. LEDlampen worden niet heet, er wordt ruim 80% van de energie omgezet in licht. Bij een gloeilamp is dit slechts 10%.

Nadelen LED

Het belangrijkste nadeel van LED is dat de aanschaf ervan duurder is. Zeker voor toepassingen als straat- en terreinverlichting. Echter is de terugverdientijd kort, omdat er veel op energiekosten bespaard wordt. En ze gaan langer mee dan de conventionele soorten verlichting.

Comments are currently closed.